marți, 24 februarie 2009

Cand se aplica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National?

Am primit multe intrebari in acest sens pe Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici

Raspunsul este dat chiar de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National, din care citez:

Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau
privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat
contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat
contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau
străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de
unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor publice. Prin aceste
contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a căror acordare şi al căror cuantum sunt stabilite
prin dispoziţii legale.
(3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior
înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la
nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.


Asadar, toti angajatii din Romania beneficiaza de drepturile stipulate in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National, sau poate de ceva mai mult, in cazul intreprinderilor care au un contract colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate. Nici un astfel de contract colectiv nu poate contine prevederi in minus decat cel la nivel national. Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National contine prevederile minimale pe care orice intreprindere din Romania trebuie sa le indeplineasca.

Avantajele ce rezulta din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru femeile gravide sunt:

- Salariu de 100% minim 6 saptamani
- Un salariu mediu pe unitate la nastere

O alta intrebare frecventa este: "daca in contractul meu individual de munca nu se specifica un anumit drept care apare in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National, inseamna ca nu beneficiez de acest drept?"

Acesta este in general un pretext adus de angajatorii rai de plata. Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National se aplica pentru orice angajat, indiferent daca drepturile prevazute de el sunt specificate in contractul individual de munca sau nu.

sâmbătă, 21 februarie 2009

Baiatul cu mingea

Ma uitam ieri prin caietul de desen al Nectariei si am ramas masca:



Nectaria are aproape 1 an si 11 luni.

miercuri, 18 februarie 2009

Daca esti gravida, sa nu accepti sub nici o forma...

... modificarea contractului individual de munca in sensul trecerii la un program de lucru cu mai putine ore decat cele pe care le efectuezi acum, cu scaderea salariului de baza.

Din comentariile de pe Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici am aflat ca unii angajatori incearca sa convinga salariata gravida sa accepte aceste modificari in contractul de munca.

Aceasta manevra nu poate fi in nici un fel in avantajul salariatei, din cel putin doua motive:

1. un salariu de baza mai mic inseamna o indemnizatie de maternitate mai mica, un salariu bonus la nastere mai mic si o indemnizatie de crestere a copilului mai mica, dupa legea intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2009 (deci pierderi peste pierderi timp de 2 ani).

2. oricum gravida ARE DREPTUL la reducerea timpului de lucru cu 25% fara nici o reducere a salariului.

(ca sa nu mai amintesc si alte dezavantaje precum: o pensie mai mica la batranete, reintoarcerea din CIC pe un post cu mai putine ore si retribuit mai putin).

Gravidele si munca de noapte

Iata articolul de lege care reglementeaza munca de noapte pentru femeile gravide:

Art. 19. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.

(2) În cazul în care sanatatea salariatelor mentionate la alin. (1) este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.

(3) Solicitarea salariatei se însoteste de un document medical care mentioneaza perioada în care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.

(4) În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal, conform art. 10 si 11.


Deci: gravida care doreste sa nu mai presteze munca de noapte, in primul rand trebuie sa depuna o cerere pentru a fi trecuta la un program de zi, insotita de un document medical care sa confirme ca in perioada t1-t2 sanatatea sa este afectata de munca de noapte.

Firma este obligata sa-i propuna un program care sa nu se incadreze la "munca de noapte", cu un numar de ore egal cu cel presupus de postul gravidei.

Surpriza cu "munca de noapte" este ca, daca lucrezi zilnic mai putin de 3 ore noaptea (adica in intervalul 22.00-6.00), nu se considera munca de noapte.

Iata de ce, in mod paradoxal pentru cei neavizati, programul 15:00 - 24:00 de exemplu este legal.

Daca firma nu poate oferi nici o varianta de program de zi legea spune ca femeia gravida beneficiaza de concediul si indemnizatia de risc maternal.

Desen abstract

Inca nu am elucidat despre ce animalute este vorba, dar pentru 1 an si 10 luni eu spun ca este destul de reusit.

marți, 17 februarie 2009

A primt cineva indemnizatia de 85%?

Am primit ieri indemnizatia aferenta lunii ianuarie, in valoare de, surpriza! tot 6 milioane. Depusesem cererea pentru obtinerea celor 85% in jurul datei de 15 ianuarie, daca mai retin eu bine.

Sunt curioasa, a primit cineva indemnizatia de 85%? Nu de alta, dar inca de la inceput am avut o presimtire... nu spun care ca sa nu va demoralizez.

vineri, 13 februarie 2009

Raspuns pentru Ana

Pe Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici am primit urmatorul comentariu:

Buna Raluca! Am si eu o mare nedumerire si in acelasi timp o mare tristete fata de ce se intampla in tara asta. Eu am 19 ani si o fetita de 7 luni, sotul 24 si termina anul acesta facultatea. Nu-mi vine sa cred ca mi se dau doar 2oo ron, si asta din cauza faptului ca nu lucrez (sunt in cl. a12a si chiar nu am cum). Mi se pare o mare prostie, avand in vedere faptul ca nu este deloc usor sa cresti un copil, mai ales daca nu ai o sursa de venit. Si ma gandesc ca sunt unele mamici care castiga foarte mult, si beneficiaza si de 85%. Ar trebui totusi schimbat ceva in tara asta, ca de asta se duce de rapa... Sunteti de acord cu mine sau nu? Si nu sunt singura mamica tanara in aceasta situatie... sunt altele care o duc mult mai greu..:(. Pup pentru toate mamicile, si viitoarele mamici



Draga Ana,

In primul rand vreau sa te felicit pentru curajul de a-ti intemeia o familie si de a fi deja mama la varsta ta. Nu sunt multe fete care au curajul tau.

Pentru ca ma intrebi care este parerea mea despre ajutorul pe care o mama tanara il primeste de la stat, o sa incerc sa iti raspund mai jos.

Evident ca alocatia este extrem de mica si nu acopera aproape nimic din cheltuielile pe care le aduce in familie un bebelus. Dar... nu trebuie sa uitam ca acesta este un mic ajutor de la stat, care nu este menit sa asigure intretinerea totala a unui copil, lucru care este responsabilitatea parintilor.

Sunt de acord insa ca statul ar trebui sa aiba un sistem eficient de protectie sociala, prin care sa ajute tinerii casatoriti la inceput de drum, mai ales daca au copii (si s-ar putea chiar sa existe - incearca sa te interesezi la Directia de Munca si Protectie Sociala de care apartii).

Faptul ca unele mamici beneficiaza de 85% din venit este absolut corect. Si stii de ce? Pentru ca o mama care are un salariu mare, a platit la asigurarile de sanatate sume destul de mari in fiecare luna. Din banii depusi de ea acolo, statul asigura servicii de sanatate pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care nu muncesc - elevi, studenti, pensionari etc. Nu este corect sa beneficieze si aceasta mama de ajutorul statului timp de 2 ani din viata ei?

Oricum, vei vedea ca lucrurile vor merge mai bine si pentru voi. Cand sotul tau va termina facultatea si isi va gasi un loc de munca, va fi mult mai bine. In final va urez multa sanatate tie si familiei tale si imi doresc din tot sufletul sa reusiti sa treceti de greutatile inerente oricarui inceput.

Raspunsuri catre cititori

Unul dintre motivele pentru care am decis sa incep si acest blog este dorinta de a da raspunsuri mai ample unora dintre comentariile de pe Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici.

Asta pentru ca as vrea sa mentin acel blog in domeniu strict legislativ, in folosul mamicilor care cauta informatii cat mai la obiect despre drepturile pe care le au.

Asadar, aici voi aborda problemele si altfel, permitandu-mi sa exprim si pareri subiective.

sâmbătă, 7 februarie 2009

Va avantajeaza noua lege a indemnizatiilor?

La sondajul realizat pe Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici au raspuns 273 de persoane. Intrebarea a fost:

Te avantajeaza noua lege a indemnizatiilor?

Variantele de raspuns au fost:

a. Mi-e indiferent. Tot 600 lei primesc.
b. Ma avantajeaza 85% din salariu.
c. Ma dezavantajeaza plafonarea la 4000 lei.


Au raspuns 273 de persoane, rezultatele fiind urmatoarele:


Multumesc tuturor celor care au votat!

Puteti vedea si rezultatul sondajului cu intrebarea: "Considerati util blogul Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici?", realizat in august 2008.

vineri, 6 februarie 2009

Sotronul e greu?

Azi am vazut 3 tinere doamne care invatau o fetita de 10 ani sa joace sotronul. Au desenat un sotron mare cu creta - scena se petrecea in parc - si apoi i-au explicat ca trebuie sa sara intr-un picior fara sa calce linia. Una dintre ele i-a aratat la modul cel mai practic cum se sare, iar fata a repetat, dupa care a zis: "E prea greu!".

M-am simtit batrana... un joc despre care eu traiam cu impresia ca toate fetitele il au in sange - ca doar asa era "pe vremea mea", este atat de invechit incat pustimea nici n-a auzit despre el.

Intamplarea de azi mi-a adus si multe intrebari: Ce jocuri joaca acum copiii? E greu sotronul? Mai sunt jocuri "de societate" pentru copii?

miercuri, 4 februarie 2009

Homeschooling

Nemulţumiţi de ceea se întâmplă în învăţământul de stat, mai multe familii au optat pentru un alt mod de educaţie a copiilor: homeschooling - şcoala acasă. Copiii au program riguros în fiecare zi, coordonat de un părinte, în general de mamă, şi de şcoala la care sunt înscrişi.
În acest mod, copilul îşi dezvoltă abilităţile naturale şi o personalitate puternică. În Bihor sunt şapte copii care învaţă la domiciliu, care provin din trei familii. Ei sunt înscrişi la şcoli din SUA. Copiii sunt în ciclu primar, gimnazial şi la liceu. Orele se desfăşoară acasă, în parc sau chiar la munte.
Diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei

„Am aflat despre homeschooling de la un prieten stabilit în SUA. Am ales acest sistem pentru copiii noştri când am constatat că sunt tot mai stresaţi şi nu mai au timp de nimic în afară de şcoală.
După şase-şapte ore la şcoală mai, aveau trei-patru ore de teme. Şi am mai constatat că se înstrăinează de noi”, spune S.P., tatăl a trei copii înscrişi în sistemul pionier. Înainte de a opta pentru acest sistem, părinţii s-au interesat dacă diploma eliberată de o şcoală de acest tip este recunoscută de Ministerul Educaţiei şi dacă au vreo şansă de a urma o facultate şi de a se integra pe piaţa muncii. Interesant este că în România, sistemul de învăţământ la domiciliu a existat până la instaurarea comunismului, dar apoi a fost scos în afara legii.


Tot articolul

Povestea lui Despereaux

Filmul m-a impresionat. Senzatia pe care o am este ca firul narativ ofera un pretext pentru mesajul social. Cu siguranta regizorul s-a documentat despre experimentele sociale ale secolului XX - totalitarism, dictatura, comunism, teroare, chiar si "reeducare" si este evident ca a inteles ideea, reusind sa creeze o atmosfera realista si usor de recunoscut pentru cei care au citit cate ceva din memorialistica inchisorilor comuniste.

Regizorul isi plimba personajele prin 3 universuri:

- al oamenilor - un univers clar-obscur, din care lipsesc soarele si ploaia, care sugereaza un regim politic cu legi aberante, dar totusi permisiv.
- al soarecilor - un regim totaliltar care deformeaza personalitatea umana, unde domnesc frica si delatiunea, din care insa nu au disparut cu totul manifestarile umane.
- al sobolanilor - o dictatura bazata pe teroare si dezumanizare, in care indivizii reeducati sunt la randul lor capabili sa se sfasie intre ei la comanda si sa se bucure de executii in arena. Un ne-reeducat patruns acolo trebuie sa se prefaca in permanenta ca s-a integrat. Acolo lumina este interzisa.

Daca intre universurile 1 si 2 exista anumite relatii de natura strict "economica" (soarecii isi procura hrana in biblioteca palatului), din universul al 3-lea este imposibil de iesit.

In fine, problema reeducarii mi se pare atinsa sugestiv in episodul in care sobolanul cel bun devine rau, episod care incepe cu cuvintele: "O inima franta creste stramb". Acesta este unul dintre principiile care stau la baza reeducarii.