Art. 19. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.
(2) În cazul în care sanatatea salariatelor mentionate la alin. (1) este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
(3) Solicitarea salariatei se însoteste de un document medical care mentioneaza perioada în care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.
(4) În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal, conform art. 10 si 11.
Deci: gravida care doreste sa nu mai presteze munca de noapte, in primul rand trebuie sa depuna o cerere pentru a fi trecuta la un program de zi, insotita de un document medical care sa confirme ca in perioada t1-t2 sanatatea sa este afectata de munca de noapte.
Firma este obligata sa-i propuna un program care sa nu se incadreze la "munca de noapte", cu un numar de ore egal cu cel presupus de postul gravidei.
Surpriza cu "munca de noapte" este ca, daca lucrezi zilnic mai putin de 3 ore noaptea (adica in intervalul 22.00-6.00), nu se considera munca de noapte.
Iata de ce, in mod paradoxal pentru cei neavizati, programul 15:00 - 24:00 de exemplu este legal.
Daca firma nu poate oferi nici o varianta de program de zi legea spune ca femeia gravida beneficiaza de concediul si indemnizatia de risc maternal.
sunt gravida,as vrea sa stiu daca exista vrun document ,cerere sau adeverinta prin care sotul meu poate sa isi ia liber sa ma insoteasca la controlul periodic?
RăspundețiȘtergerenu ma pot deplasa singura pt ca sun circa 60 km pana la clinica unde sunt inregistrata.
adresa mea de mail este bebe_23_love@yahoo.com
astept un raspuns pe acreasta adresa.multumesc