luni, 23 martie 2009

CIC 1 - munca - CIC 2

Sunt nelamurita ce se intampla in caul meu. Am un baietel de 3 ani cu care am stat in concediu de ingrijire pana in septembrie 2008. Din septembrie 2008 pana in ianuarie 2009 m-am intors la firma unde sunt angajata cu contract nelimitat, adica am lucrat 5 luni. In ianuarie 2009 am nascut o fetita. Intrebarea este: cum se va calcula in cazul meu indemnizatia pentru cresterea celui de-al doilea copil? Voi primi in continuare cei 600 RON sau se va calcula ca 85% din media veniturilor nete si cele obtinute din indemnizatie?


Raspuns: In lege scrie ca in CIC avem dreptul la "o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni":

Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.


Eu inteleg ca e vorba de veniturile din ultimele 12 luni. Adica se vor lua in considerare urmatoarele venituri:

- 126 zile indemnizatie concediu maternitate
- 5 luni salariu
- pentru restul de luni pana la 12 inca ma interesez

Completez cand aflu exact.

9 comentarii:

  1. Din cate stiu eu, restul de luni pana la 12 nu se completeaza cu indemnizatia CIC 1, si se calculeaza din lunile cand lucrai inainte de primul copil. Indemnizatia de mama nu se ia in calcul la viitoarea indemnizatie, ci doar salariul (adica cel de dinainte).

    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexandra, spune-mi si mie te rog de unde stii asta si poate reusesti sa-mi dai si o trimitere catre o anume lege. Am primit mai multe intrebari pe acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru o mama care a nascut un alt copil in timpul CIC, este asa cum spui tu. Dar pentru o mama care a intrerupt CIC1, s-a intors la munca si apoi a nascut si a intrat in CIC2?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt in situatie 2. Voi termina concediul in august si in octombrie voi naste al doilea copil. Intre voi lucra. Nu mai stiu unde am citit ceea ce ti-am scris, dar caut din nou si revin. Sunt aproape sigura ca este asa. Ca indemnizatia precedenta nu se ia in calcul la indemnizatia urmatoare. Ar fi ilogic, nu e salariu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, si au am gasit urmatorul articol in Ordonanta de urgenta nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului:

    Art. 1. (3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

    Deci e adevarat, indemnizatiile nu intra in calcul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am vorbit cu un avocat specializat in probleme de munca. Se pare ca n-am avut dreptate, in cazul unui al doilea copil care se naste foarte aproape dupa iesirea din concediul de 2 ani cu primul, indemnizatia urmatoare se calculeaza astfel: 85% din media celor 12 luni anterioare nasterii, indiferent daca atunci ai primit doar indemnizatie sau ai mai si lucrat cateva luni. Deci indemnizatia anterioara se ia in calcul la calcularea indemnizatiei pentru al doilea copil. Si astfel va fi mai mica decat precedenta.

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua. Vreau sa ma lamuresc si eu mai bine. Sunt in aceeasi situatie, adica voi termina CIC in octombrie si voi naste in ianuarie. voi putea beneficia de indemnizatie? intre timp ma voi intoarce la serviciu si mai mult ca sigur voi intra in prenatal. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua. In aceeasi situatie sunt si eu si nu sunt deloc lamurita daca voi primi sa nu indemnizatie pentru al doilea copil. Voi naste dupa ce primul copil va implini doi ani. Deci pentru 2-3 luni va trebui sa ma intorc la serviciu. Cand voi intra in CIC2 voi beneficia de indemnizatie si daca da care va fi valoarea acesteia? Trebuie sa stiu daca voi primi vreo indemnizatie indiferent de valoarea acesteia (avem rate mari). In prezent primesc 85%. Va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  9. miha, cu siguranta vei primi indemnizatie. Acum, inca nu stiu sigur cum se calculeaza.

    RăspundețiȘtergere