marți, 10 martie 2009

Vine bebe: investitii bune si investitii proaste

Din experienta mea de mamica incepatoare incerc sa ajut si alte mamici incepatoare sa evite greselile mele concretizate in bani aruncati pe fereastra. Iata deci o lista de investitii bune si investitii proaste pe care le-am facut. Voi include la "investitii bune" si investitiile pe care nu le-am facut, dar trebuia sa le fac - la vremea lor, fireste, acum este prea tarziu.

Investitii bune

- port-bebe. Cat a fost Nectaria mica nu l-am cumparat, preferand sa-mi crut coloana care are ceva probleme, suportand consecintele: libertate mica de miscare. Daca as fi stiut ca in urmatorii 2 ani plimbarile cu bebe mai departe de casa vor fi atat de anevoioase, as fi preferat sa ma bucur de "libertatea" de a pleca de acasa cu numai 5 kg de bebe dupa mine, un bibe si 2 pampersi.

- blender. Bun pentru a prepara papa pentru bebe in primele 6-7 luni de diversificare. Face fata si cantitatilor infime.

- carut usor, pe care l-am folosit dupa varsta de 6 luni, cand bebe a fost capabila sa stea singura in fundulet. Mult mai usor de manevrat, ridicat etc. L-am folosit pana spre 18 luni, dupa aceasta varsta bebele fiind in stare sa mearga de manuta, chiar si distante mari.

- storcator de fructe. Il folosesc zilnic.

- scaun de masa. Este necesar de cand incepe diversificarea (la noi 5 luni). Avem aproape 2 ani si inca nu dam semne ca am putea manca la masa in viitorul apropiat sau mediu.

- biberoane de calitate. Dupa cateva incercari nereusite cu biberoane ieftine, am cumparat 8 biberoane Chicco: 2 mari (250ml) si 6 mici (120 ml si 150 ml). Initial le foloseam pe toate Acum ma descurc numai cu cele 2 mari.

- lenjerie cu protectii pentru patut. Este realmente utila cand bebe incepe sa se ridice la marginea patutului.

- scaunel de masina. Este obligatoriu. Exista mai multe tipuri de scaunele, in functie de varsta si greutate. Pana pe la 8-9 luni am tinut-o in cosulet (am avut unul imprumutat, pentru ca am considerat ca nu se merita sa dam banii pe un scaunel pe care il folosim numai cateva luni, si atunci foarte rar). Acum am cumparat un scaun care este bun pana la 7 ani - cel putin asa zic ei, de care sunt foarte multumita.

Investitii proaste

- premergator. De departe cea mai proasta investitie. Pe la 8-9 luni Nectaria facea incercarile de rigoare sa mearga. I-am cumparat un premergator, in ideea ca o va ajuta. Dupa ce a stat 15 minute in el, o saptamana nu a mai reusit sa calce corect. Am considerat la inceput ca este intamplator, si am repetat experimentul cu exact aceleasi rezultate. Am strans premergatorul si l-am depozitat pe balcon, unde sta pana in ziua de azi. Nu mi-a venit sa arunc un obiect pe care am dat 2.5 mil, dar cred ca o voi face cat de curand.

- robot de bucatarie. Initial am considerat ca ma va ajuta, avand si blender si storcator de fructe - care imi trebuiau pentru bebe - precum si nenumarate alte functii utile in bucatarie. S-a dovedit insa un dezastru: incomod de utilizat cu cele o mie de piese din dotare, blenderul nu mergea cu cantitati mici asa cum aveam eu nevoie, greu de depozitat in bucataria mea relativ mica, greu de curatat. Pana la urma l-am dat si mi-am cumparat storcator de fructe si blender/mixer.

- biberoane ieftine. Curge laptele din ele cand le inclini, au tetinele prea tari, au gatul prea ingust pentru a turna in ele laptele praf. Mi-a fost imposibil sa folosesc biberoane NUK sau Primii Pasi.

- tricicleta la varsta de 11 luni. M-am lasat invinsa de felul in care se agata plangand de tricicletele copiilor din parc si de ochisorii cu care ma privea strigand printre lacrimi "cici!" (adica trici). Ei bine, am iesit de 2-3 ori afara cu "cici", dupa care a stat un an in hol, pentru ca spatiile de depozitare in apartamentul nostru sunt un pic cam pline. Era mult mai bine daca ii luam vara asta, la 2 ani.

- tone de jucarii. Jucarii pe jos, jucarii pe sus, jucarii in toate camerele, in toate paturile, pe toate scaunele si pe toate mesele. Jucarii in dulapuri si pe sub dulapuri. Jucarii revarsandu-se din cosurile de jucarii si umpland fiecare coltisor al casei, fie el cat de mic. Era suprasuficient daca ii luam cate o jucarie din fiecare categorie: o papusa in loc de 6, un set de cuburi in loc de 3, un ursulet in loc de 10.

3 comentarii:

  1. Interesant ce ai scris.

    As avea ceva de adaugat: port-bebe-ul poate fi incomod pentru spate cand copilasul mai creste; am citit ca slingurile sunt mult mai bune si pentru mamici si pentru copii. Asa ca pentru viitorul copilas noi ne gandim sa luam unul (am gasit o mamica care vinde asa ceva pe sling.ro)

    La investitii bune eu as aduga si:

    - batista sugarului (ne-a salvat de mult nopti nedormite cand curgeau mucisorii si cred ca si de alte complicatii ale racelilor).

    - scaunel de masina: e util cand ai drumuri lungi si nu vrei sa amortesti cu copilasul in brate si in plus e mult mai sigur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu batista bebelusului noi nu ne-am impacat prea bine. Dar scaunelul de masina este obligatoriu. nu l-am mai trecut ca mi s-a parut de la sine inteles, dar completez acusi lista si cu el :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand iti iubesti copilul, nu conteaza in ce investesti; o zi daca a folosit un lucru, sunt fericita ca s-a bucurat de el.
    Cat despre biberoane, sunt mai bune cele mai ieftine, fiindca oricum trebuie inlocuite destul de des. Pentru noi, cele de la NUK au fost ideale; si sunt si cu gura larga, nu doar stramta, iar tetinele sunt de cea mai buna calitate. In plus, eu prefer sa-i cumpar copilului mai multe jucarii, ca sa decida el care ii place dintre ele si sa nu se plictiseasca jucandu-se in fiecare zi cu aceeasi...

    RăspundețiȘtergere