joi, 22 ianuarie 2009

Cati parinti au cerut recalcularea indemnizatiei?

Incearca sa ne raspunda ziarul Gandul, intr-un articol intitulat penibil "Noile ajutoare pentru creşterea copilului – cerute de numai 4% dintre mame". De ce penibil? Pentru ca cei 600RON sau mai nou cei 85% din salariu nu sunt nicidecum "ajutoare", ci o indemnizatie pe care o primim pentru ca am realizat venituri profesionale si implicit am platit taxe. De retinut din acest articol faptul ca recalcularea va intarzia.

Redau mai jos articolul:

Noile ajutoare pentru creşterea copilului – cerute de numai 4% dintre mame
de Caterina NICOLAE | 21 IANUARIE 2009

La Bucureşti, Agenţia de prestaţii sociale va primi zilnic cererile

Doar 4% din persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului au cerut recalcularea acesteia de la 600 de lei, la 85% din veniturile înregistrate înainte de naşterea copilului. Bilanţul a fost întocmit de Ministerul Muncii. Astfel, din monitorizarea făcută de funcţionari rezultă că, faţă de numărul total de 174.300 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului aflaţi în plată la 31 decembrie 2008, au fost primite la nivelul agenţiilor teritoriale pentru prestaţii sociale 5.600 de solicitări de recalculare. Acestora li se adaugă alte 6.600 de noi solicitări de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului primite de la primării.

Ministerul informează mămicile sau taţii care au depus cereri pentru recalculare, că până când se va finaliza analiza dosarului, aceştia vor primi în continuare suma de 600 de lei. După recalculare vor primi indemnizaţia rezultată – 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului – plus sumele restante reprezentând diferenţele de calcul începând cu luna ianuarie 2009. Teoretic, părinţii care au depus cereri de recalculare până în 15 ianuarie ar trebui să primească noile indemnizaţii din luna februarie. Practic, însă, procesul de recalculare ar putea fi îngreunat de numărul mare de dosare, mai ales în Bucureşti.

Programul de lucru – prelungit de un secretar de stat

Pentru mămicile bucureştene, până la recalculare, era greu şi să ajungă la funcţionarul potrivit să-şi depună cererile. La sediul Agenţiei de prestaţii sociale, singurul loc din Capitală unde poţi să depui dosarul, femeile stăteau la coadă ore în şir deoarece agenţia nu lucra cu publicul decât două jumătăţi de zi pe săptămână. Ministerul Muncii ne informează însă că „urmare a vizitei de lucru efectuată de doamna Mariana Nedelcu, secretar de stat în MMFPS, coordonator al politicilor familiale, asistenţei şi incluziunii sociale, Agenţia pentru prestaţii sociale a municipiului Bucureşti şi-a modificat programul de lucru cu publicul”.

Astfel, cererile de recalculare se pot depune zilnic după următorul program: luni, miercuri şi joi între orele 9.00 şi 15.00, iar marţi şi vineri între orele 14.00 şi 18.00.


Ce nu stie autoarea articolului este ca cererile de recalculare pentru persoanele aflate in plata se pot trimite si postal, cu confirmare de primire, cel putin pentru Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu